ACE-NoPS 28.8 otteluraportti

30.8.2020

 

Nokian Palloseuran edustusjoukkue matkasi Kaukajärven tekonurmelle alkusarjan viimeiseen otteluunsa vastassaan A.C. Estudiantes.

Ottelusta oli jälleen odotettavissa tiukka iltapuhde. Täpärästi alempaan loppusarjaan jäänyt ACE halusi näyttää kotikentällään paineettomassa tilassa sarjakakkoselle osaamisensa.
Edelliset kohtaamiset viime kaudelta päättyivät molemmat kotivoittoihin.

Nokian Palloseuran kokoonpanossa ei suuria muutoksia alkukaudesta näkynyt. Edellisestä ottelusta poissa olleet Samu Jokela ja Hannes Varhi olivat jälleen valmentaja Markus Halmeen käytettävissä.
Mohamed Koroma kärsi edelleen Kissat-ottelusta saamaansa pelikieltoa. Edellisessä ottelussa avannut Pauli Pylvänäinen oli myös poissa kokoonpanosta.

Avauskokoonpano muotoutui seuraavaksi:

                  Miettinen
Syrjänen - Rahikainen - Ekmark - Varhi
            Lehti - Jokela - Äijälä
     Ala-Hakuni - Hakari - Häkkinen

 

Itse ottelu saikin räväkän alun ja vierasjoukkue pääsi useaan otteseen pyörittämään hyökkäyksiään syvällä ACE-päädyssä. Ensimmäinen vaarallinen tilanne nähtiin, kun hienon yhteispelin tuloksena Pekka Äijälä pääsi oikealta laidalta keskittämään kohti takatolppaa liikkunutta Jokelaa. Keskitys löysi kohteensa, mutta kulma oli ajautunut aavistuksen liian pieneksi ja maalivahti Valtteri Kannoston onnistui peittää tämä maalintekoyritys.

Hetki tästä, niin mentiin toiseen päähän ensimmäiseen vaaralliseen ACE-hyökkäykseen. Oikealta laidalta hyvä haasto keskustaan kuudentoista tuntumassa, mutta laukaus reilusti ohi maalin.

Seuraava tilanne avautui vierasjoukkueelle. Maalivahti Joni Miettisen torjunnan jälkeinen pitkä avaus kohti Hakaria. ACE-puolustus ei onnistunut palloon osumaan ja Hakari pääsi puolittain läpi.
Pieni siirto oikealle ja laukaus kohti maalia. Puolustus ehti kuitenkin väliin ja tilanne jatkui kulmapotkuna.
Läpi kauden vaarallisia kulmapotkutilanteita viljellyt NoPS onnistui jälleen saamaan hyvän tilanteen aikaiseksi, kun Äijälän kulma jäi pelattavaksi kuudentoista alueelle. Terävimpänä paikalla oli Tuomas Lehti. Hyvä suojaus, kääntyminen vasemmalle ja laukaus kohti maalia. Pallo leijaili yli maalivahdin käsien, mutta napsahti lopulta ylähirren kautta väljemmille vesille.

Koko kauden vahvasti pelannut Tommi Ala-Hakuni loi seuraavan tilanteen, kun haasto oikealta päätyi kotijoukkueen rikkeeseen. Vapaapotkutilanteesta seuraavana ylärimaan pääsi täräyttämään Iikka Häkkinen. Hetkeä myöhemmin Ala-Hakunin keskityksestä Häkkisellä oli jälleen paikka, veto kuitenkin suuntautui yli maalin.

Peli näytti keltapaitojen osalta alkuun hyvältä, tilanteita ja painetta luotiin kotijoukkueen maalille. Vain maalit jäivät uupumaan.
ACE pyrki uskollisesti rakentamaan peliään toppareiden kautta pitkillä syötöillä. Toteuttaminen jäi useasti kuitenkin hivenen vajaaksi. Seuraava tilanne syntyikin kotijoukkueen pelinavauksen katkosta. Äijälä katkaisi syötön heti kuudentoista ulkopuolella ja pääsi avoimeen vetopaikkaan. Liekö tekonurmella ja sen tuomalla erilaisella tuntumalla osansa, mutta myös tämä tilanne päättyi laukaukseen ohi maalin.

Ensimmäisen puoliajan kyseenalaisin tilanne nähtiin sen lopulla, kun Hakari pääsi haastamaan ACE-puolustusta. Puolustus pääsi väliin, josta pallo ajautui kuudentoista alueen reunalla Ala-Hakunille, joka pääsi laukomaan kohti maalia. Ensimmäiseen blokkiin ehti puolustaja.
Pallo kimposi takaisin Ala-Hakunille, joka pääsi uudestaan yrittämään maalivahdin ohitusta.
Tähänkin potkuun loikkasi puolustaja eteen. Tällä kertaa kuitenkin kädet erikoisesti pään jatkona ollen. Pallo näytti osuneen puolustajan käteen. Pelaajat ja osa yleisöstä vaativat rangaistuspotkua. Erotuomari laittoi jo pillin suuhunsa, mutta lopulta jätti siihen viheltämättä. Pelin tauottua kapteeni Samu Jokela kävi kysymässä tilanteesta erotuomarilta. Tästä tulee tilastomerkintä, keltainen kortti Jokelalle, kun ottelua pelattu 35minuuttia.

Ensimmäisen puoliajan lopulla molemmissa päissä nähtiin vielä tilanteet. Näistä vaarallisempi tapahtui NoPS-maalilla, kun ACE:n laitapeli tuotti vasemmalta murtautumisen ja poikittaissyöttö yksin maalin edessä olleelle hyökkääjälle meni vain hivenen ohi. NoPS-puolustus pääsi siivoamaan pallon pois. Tauolle mentiin maalittomissa lukemissa 0-0.

Puoliajalla molemmat joukkueet suorittivat vaihdon. Kapteeni Samu Jokela jätti kentän tehden tilaa Wihtori Vänttiselle.

Toinen puoliaika alkoi ACE:n komennossa. Kahdesti päästiin lähelle NoPS-maalivahti Miettisen vartoimaa maalia. Toinen laukauksista lipui vain hivenen takatolpasta ohi.

Vieraiden Äijälä pääsi kokeilemaan kahdestakympistä vapaapotkuaan. Muurin juuri sopivasti ylittänyt potku ei kuitenkaan yllättänyt maalivahti Kannostoa, joka torjui pallon kulmaksi.

Toisella puoliajalla nähtiin väsymisen merkkejä ja pelin tempo putosi hieman. Vierailla oli hankaluuksia päästä sinuiksi alustan kanssa. Tämä näkyi helppoina syöttövirheinä ja sitä kautta myös turhautumisena.

Tähän tuskaan oli tulla apua kun vastahyökkäykseen lähtenyt NoPS pääsi vasemmalta avaamaan. Häkkisen upea läpisyöttö poikkikentän vapautti Lehden laidan puolelta vastakkain maalivahti Kannoston kanssa. Lehden yrityksen Kannosto kuitenkin jälleen torjui hienosti.

Hetken kuluttua pelattiin Hakari läpi. Maalivahti Kannosto tuli kauas omalta maaliltaan vastaan ja törmäsi samaa palloa tavoitelleen Hakarin kanssa. Tästä tilanteesta tuli varoitus Hakarille.

Hetki päästä tästä suoritettiin vaihto. Kentän jätti hyvän ottelun pelannut Häkkinen. Hänen tilalleen tuli Ville Kuusinen. Hakari siirtyi tämän vaihdon myötä vasempaan laitaan.

Kotvasen kuluttua ACE pääsi luomaan ottelun eniten maalilta näyttäneen tilanteen. Hyvät seinäpelit keskustassa, jonka seurauksena ACE-hyökkääjä pääsi parhaalle sektorille kokeilemaan maalintekoa. Oikean jalan laukaus näytti jo nousevan yli maalivahti Miettisen ja laskeutuvan takayläkulmaan. Pantterimainen loikka ja aivan käsittämättömän upea venytys pelasti NoPS:in takaiskulta. Juuri sen verran sormenpäitä sai maalivahti Miettinen väliin, että maalin sijasta pallo kimposi ylärimaan ja siitä väljemmille vesille.

Tämä oli omasta mielestäni ehdottomasti ottelun sykähdyttävin hetki. Tämän torjunnan siivittämänä NoPS haki vimmatusti maalia, mutta Vänttisen hyvän haaston jälkeistä tolppalaukasta lähemmäksi ei enää päästy. NoPS vaihtoi vielä Rike Kausialan tuomaan tuoreita jalkoja Ala-Hakunin tilalle.

Loppuvihellys päätti ottelun maalittomaan tasapeliin. Tulos merkitsee Nokian Palloseuralle sitä, että piste-eroa ennen yläloppusarjaa johtavaan Ilves-Kissoihin on viisi pistettä ja kolmannelle sijalle nousseeseen Tampere Unitediin kolme pistettä.

 

Palloliitosta odotellaan nyt virallisen otteluohjelman valmistumista ja heti kun se ilmestyy laitamme pelien ajankohdat tietoonne!