Ainutlaatuinen Ekkono-leiri Nokialla

12.6.2017

Viime viikonloppuna Pitkäniemen jalkapallohallissa järjestettiin poikkeuksellinen tapahtuma, ensimmäinen Ekkono-metodia käyttävä leiri Pirkanmaalla. Ekkono-metodi on kansainvälisesti tunnustettu katalonialainen jalkapallon opetusmetodi. Leirillä päävalmentajana toimi espanjalainen Ekkonon asiantuntija Pol Deulonder. Leiri järjestettiin yhteistyössä Sami Hyypiä Akatemian kanssa.

Opetustyyli poikkesi huomattavasti perinteisestä tyylistä. Metodin mukaisesti valmentajat kyselivät runsaasti kysymyksiä harjoitusten aikana (mm. ”Miksi menetit pallon, tai miksi ei päästy etenemään?”). Kysymyksillä ei kuitenkaan pyritä kritisoimaan peliä, vaan herättämään ajatuksia pelaajassa. Välillä harjoituksissa pidettiin taukoja, jolloin valmentajat korostivat eri asioita kysymällä kysymyksiä. Suoria vastauksia ei kerrottu, vaan pelaajat joutuivat itse miettimään niitä. Metodin tavoitteena on kasvattaa älykkäitä itse ajattelevia pelaajia.

Leirillä korostettiin pelitaitoa ja hauskuutta (pelistä nauttiminen). Leirillä oli myös omat haasteensa, kysymyksillä pelaajien haastaminen ja englanninkielinen valmennus. Pelaajien apuna oli kuitenkin NoPSin valmentajia tulkkaamassa, jotta kaikki pysyivät mukana.

Harjoituksissa pääkorostuksia olivat mm. havainnointi, päätöksenteko, pelitaito, katseen suunta ja peliasento. Metodi on teknis-taktinen, eli opetus ja harjoittelu toteutettiin pelin kautta. Pelaajat harjoittelivat noin 10 hengen ryhmissä. Pelaajat pitivät opetusmetodia erilaisena mutta mielenkiintoisena. 

Leirin yhteydessä järjestettiin myös valmentajien koulutus, jossa käsiteltiin Ekkono-metodia. Koulutuksen teemana oli ”Miten kasvatetaan älykäs pelaaja”. NoPSin valmentaja Joni Mattila kuvaili leiriä ainutlaatuiseksi, niin valmentajille kuin pelaajille, sillä vastaavia tilaisuuksia on hyvin harvoin.

SHAn Suomeen tuoma Ekkono-metodi tulee todennäköisesti edistämään suomalaisen jalkapalloilun kehittymistä. Niin laadukkaasta konseptista on kyse.